BECURI CU HALOGEN

Meriți cea mai bună lumină pentru casa ta. Pentru că lumina îți influențează starea de spirit și chiar sănătatea, este important să știi care sunt cele mai potrivite becuri pentru fiecare încăpere. Becurile cu halogen, ce revarsă o lumină caldă, intensă și înviorătoare, pot fi cea mai bună alegere. Iată de ce și în ce situații.

becuri-cu-halogenCe au special becurile cu halogen?

Becurile cu halogen sunt varianta modernă a becurilor incandescente. În ambele cazuri, lumina este produsă prin încălzirea unui filament de tungsten. Acest metal de culoare cenușie, cunoscut și sub denumirea de Wolfram, e întrebuințat la fabricarea oțelurilor, dar și a filamentelor pentru becurile electrice.

Becul cu halogen funcţionează după acelaşi principiu ca becul incandescent. Ceea ce le diferențiază este compoziţia bulbului şi amestecul de gaze din interior, care conţin şi halogen. Mai exact, în cazul mai noilor becuri, cu halogen, bulbul nu mai este făcut din sticlă, ci dintr-un cuarț ce suportă mult mai bine căldura. Astfel, filamentul poate ajunge la o temperatură mai mare, fără a se arde.

Din acest avantaj derivă și altele. Becurile cu halogen sunt cu 20% mai luminoase decât cele incandescente. În plus, au o durată de viață și de cinci ori mai mare decât acestea. Mai precis, îți pot lumina casa și timp de 5.000 de ore. Ideal ar fi să ai instalate în casă variatoare, pentru a regla lumina în funcție de nevoile de moment.

Interesant de știut despre becurile cu halogen este că, deși sunt concepute pentru a rezista mai mult decât altele, sunt afectate foarte ușor de praf și grăsimi. De aceea, trebuie manevrate cu mănuși și nu cu mâinile neacoperite.

Așadar, dacă vrei să cureți un bec cu halogen, trebuie să-l lași mai întâi să se răcească și neapărat să folosești o cârpă curată și uscată.

Cum funcționează becul cu halogen?

Poate știi deja sau, dimpotrivă, poate nici nu ți-ai pus întrebarea: Cum se produce lumina într-un bec? Sau cum e posibil să ai foarte multă lumină de la un bec foarte mic?

Privește curentul electric ca pe o călătorie a electronilor, particule elementare ce intră în alcătuirea atomilor. Aceste particule au cea mai mică sarcină electrică din natură. Electronii se deplasează dintr-un loc într-altul și întrețin astfel o tensiune electrică. Acest traseu electric poate fi fabricat din orice material ce are conductivitate. Iar ceea ce vezi atunci când privești lumina albă, emisă de un bec, sunt, de fapt, electronii, prinși în călătoria lor ce ți-ar rămâne altfel invizibilă.

Pentru a se produce lumină, trebuie să existe, desigur, o sursă de curent constant de tensiune, ce se măsoară în volți. În funcție de voltaj, și becul este diferit. Pentru o tensiune de alimentare de 230-240 de Volți, becurile cu halogen se găsesc în mai multe variante: mate sau transparente, economice sau tubulare.

Cele cu voltaj jos au ajuns să fie apreciate începând din anii 80. Sunt disponibile cu sau fără reflectoare de metal sau sticlă multi-fațetată, cu diferite unghiuri ale luminii și cu reflectoare de mărimi variate.

În acest bec cu incandescență ameliorat, filamentul de tungsten se scaldă într-un gaz halogen. Lumina produsă de aceste becuri este de un alb intens și strălucitor, fiind cea mai apropiată de lumina naturală.
Lumina becului cu halogen, cea mai apropiată de cea naturală
Becul cu halogen este ecologic și se remarcă, așa cum am văzut, printr-o luminozitate impresionantă. Lumina emisă de becul cu halogen face ca toate lucrurile din încăpere să se contureze mai intens.

Totodată, lumina unui bec cu halogen creează contraste puternice și îți înveselește casa. Specialiștii afirmă că, dintre toate becurile, cele cu halogen emit lumina cea mai apropiată de lumina zilei.

Nu poți să știi însă câtă lumină va aduce un bec în casa ta fără să afli câți lumeni are.

În timp ce Waţii indică energia folosită de un bec pentru a genera lumină, lumenii sunt unitatea folosită pentru a măsura fluxul luminos al unui bec.

Recent, pe cutiile în care sunt vândute becurile, găsești în general ambele unități de măsură. Dacă lumenii nu sunt totuși specificați, iată cum afli câți lumeni are un bec în funcție de numărul de Wați.

De exemplu, un bec de 100 de Wați are aproximativ 1.500 de lumeni. Dacă vrei un bec ce produce această cantitate de lumină, va trebui să alegi un tub neon de 1398 de lumeni, un bec cu halogen de 1326 de lumeni sau un bec LED de 1521 de lumeni.

Un bec de 60 de Wați are circa 780 de lumeni. Echivalentul becului incandescent de 60 de Wați este un tub fluorescent de 741 de lumeni, un bec cu halogen de 702 lumeni sau un bec LED de 800 de lumeni.

Temperatura culorii contează
Lumina caldă nu este doar o figură de stil. Lumina poate fi, la propriu, caldă, neutră sau rece, în funcție de temperatura culorii sale, ce se măsoară în grade Kelvin.

O temperatură a culorii mică produce o lumină caldă și relaxantă pentru ochi.

Temperatura de culoare a luminii calde este situată între 2.000 și 3.000 de grade Kelvin. Acest tip de lumină este potrivit pentru dormitor și living.

O temperatură a culorii mare, de peste 6.000 de grade Kelvin, emite o lumină rece și energizantă. Aceasta este recomandată în birouri sau dressing.

Lumina neutră, cu o temperatura de culoare medie între 3.500 și 5.500 de grade Kelvin, este ideală pentru bucătărie și spațiul de lucru. Aceasta poate fi întâlnită în diferite nuanțe: Warm white (2.700 de grade Kelvin) sau Cool white (5.000 de grade Kelvin).

Atunci când cumperi becul cu halogen, citește, așadar, cu atenție mențiunile de pe cutie. Vei găsi inclusiv temperatura culorii, în Kelvini. Sunt specificațiile pe care le găsești notate prin T(K).

Cât costă un bec cu halogen

Becurile cu halogen sunt astăzi mult mai ieftine decât în anii 90 și se găsesc în toate magazinele de profil. Dar au încă prețuri puțin mai mari decât cele incandescente. Iar o explicație vine din faptul că atât cuarțul, cât și tungstenul sunt mai scumpe. Dar diferențele de cost nu sunt semnificative.

Oricum, important este că ofertele sunt pentru toate buzunarele și poți cumpăra un bec cu halogen și cu 3,50 lei, și cu 70. Prețul variază, desigur, în funcție de caracteristicile sale, de durata de viață, dar și de formă sau de tipul de lumină pe care o emite.

Iată câteva exemple de prețuri:

Un bec cu halogen EcoClassic, în formă de lumânare, E14, 20W, cu durată de viață de 2.000 de ore, cu lumină caldă, costă circa 40 de lei.
Un bec cu halogen Plusline ES Compact, cu formă liniară, R7S, 120W, cu durată de 2.000 de ore și lumină caldă poate fi al tău cu doar 12 lei.
Poți găsi însă și becuri cu halogen la numai 3,50 de lei.

Greșeli de evitat în iluminarea casei

Poți cumpăra cel mai bun și mai scump bec din lume. Dar dacă faci greșeli în ceea ce privește iluminarea casei, se poate spune că ai aruncat banii pe fereastră. Vei avea o lumină inadecvată, mai pe românește, chioară, chiar și cu becurile cele mai de soi.
Iată care sunt cele mai frecvente erori în iluminarea casei, pe care tu nu trebuie să le faci:
Nu te baza pe o sursă de lumină unică
Secretul pentru a pune în valoare lumina din casa ta este să amplasezi sursele în straturi. Folosește veioze, spoturi și becuri pe care să le așezi la înălțimi diferite. Indiferent că e vorba despre dormitor, bucătărie sau hol, să știi că funcționează. Lumina te va cuprinde din toate părțile și te vei simți învăluit în strălucirea ei, mai ales dacă alegi becuri ce nu au aceeași intensitate. Aici, folosește-ți imaginația și n-ai cum să greșești!
Nu folosi în exces sursele suspendate de iluminat. O sursă suspendată te va face să te simți ca în lumina reflectoarelor. Iar acasă nu ești pe scenă. E de preferat să optezi pentru o lumină blândă, odihnitoare, care să creeze intimidate și confort.
Dacă nu poți evita totuși ca sursa de lumină să fie amplasată în tavan, adaugă un potențiometru care să îi regleze intensitatea.
Alege intensitatea luminoasă potrivită pentru fiecare încăpere din casă. Dacă vrei să faci economii, nu o face atunci când cumperi becuri. Cei câțiva bănuți cu care rămâi în buzunar nu pot răscumpăra neplăcerile pe care ți le aduce o lumină proastă în casă.
Bucătăria, de exemplu, are nevoie de becuri puternice, de 100 de Wați. Poți adăuga o sursă de lumină în locul în care servești masa, să zicem de 75 de Wați.
În spațiul în care lucrezi îți poți bucura ochii cu o lumină suplimentară cuminte, de numai 10-15 Wați, îndreptată direct spre birou.
În baie lumina trebuie să fie de la 100 de Wați în sus, iar în camera de zi e bine să ai lumini alternative, de la 50 la 120 de Wați.
În dormitor, e recomandată o lumină între 50 și 100 de Wați, iar pe holuri te poți limita la 75 de Wați.

Care sunt alternativele la becul cu halogen

Becurile fluorescente emit o lumină ternă, difuză, iar culoarea e mată și lăptoasă. De aceea, sunt mai degrabă potrivite pentru spații ce nu necesită o sursă puternică. Sunt o alegere bună pentru hol, debara sau garaj.

LED-urile se găsesc pe piață în culori variate: galben, violet, roșu sau albastru. Produc o lumină rece, deci sunt indicate pentru living sau camere ce nu sunt destinate odihnei. Remarcabilă este durata lor de viață, ce poate ajunge și la 50.000 de ore. Sunt însă destul de scumpe, mai exact prețurile pornesc de la 12 lei.

Becurile ionizante au proprietatea de a purifica aerul din încăpere, în timp ce revarsă lumină.

Mai există și becuri de luminoterapie, ce au, asemeni becurilor cu halogen, o lumină apropiată de cea naturală.
În concluzie, un bec nu este nicidecum un obiect neînsemnat, pe care să-l cumperi la întâmplare. După cum ai văzut, becurile cu halogen pot fi o foarte bună opțiune, pentru că răspândesc o lumină asemănătoare cu cea naturală și au un preț accesibil. Fii atent și cum amplasezi becurile, nu ezita să folosești variatoare de lumină. Și răsfață-te cu lumină din plin în toate colțurile căminului tău!

Acum, că știi toate aceste lucruri, poți cumpăra cele mai bune becuri pentru casa ta. Așadar, alege lumina pe care ţi-o doreşti. Meriți să te pui în cea mai bună lumină!

Sorry, no posts matched your criteria.