DESPRE BECURI

La peste un secol de când Thomas Edison a perfecționat lumina artificială, și i-a oferit o viață mai lungă, ne putem bucura de beneficiile aduse de acesta în locuințele noatre, la servici, pe stradă, oriunde ne lipsește lumina naturală.

despre becuri

Chiar dacă numeroase persoane îl consideră pe Thomas Edison inventatorul becurilor, primul bec a fost inventat în anul 1800 de către un englez, om de știință, pe nume Humphry Davy, care a reușit să aprindă o bucată de carbon după ce a conectat-o la două baterii. După experimente, peste experimente, s-a ajuns la concluzia că pentru a aprinde un bec este nevoie de un filament capturat într-un balon în care oxigenul să fie absent. Astfel că eliminarea oxigenului din bulbul de sticlă a fost un pas foarte important, pentru că acest gaz favoriza aprinderea cu flacară a filamentului, bulbul cedând în scurt timp după ce era conect la o sursă de curent.

Becul incandescent a fost utilizat, astfel de la 1879 și chiar și în zilele noastre, însă déja  este eclipsat de variantele mult mai moderne, mai economice și mai puternice și chiar dacă acestea nu au dispărut de tot de pe piață, în prezent lupta se dă între trei tipuri de becuri.

Primele și cele care devin tot mai populare în rândul consumatorilor sunt becurile LED și asta datorită faptului că mare parte din energia pe care o primesc de îndată ce comutatorul este activat, o vor converti în lumină. În plus, becurile LED sunt apreciate și pentru faptul că nu conțin mercur, un gaz destul de toxic și nociv și pentru faptul că acestea consumă cu până la 90% mai puțină energie electrică decât celebrul bec incandescent.

Becurile, care de asemenea, sunt foarte populare în zilele noastre,  și asta datorită faptului că lumina produsă de aceste becuri cu halogen este foarte asemănătoare cu cea naturală. Comparativ cu aceleasi becuri cu incandescență, becurile cu halogen, ce conțin iod sau brom, produc o lumină cu 20% mai puternică decât predecesoarele lor, iar media lor de viață este undeva la 2000 de ore de funcționare. Becurile cu halogen înregistrează cel mai mare consum de energie, cu toate că au fost aduse îmbunătățiri la acest capitol. Mai putem adăuga faptul că acest tip de bec funcționează pe același principiu cu depășitul bulb cu filament. De altfel, si acest bec este prevazut cu un filament, insa ceea ce le diferentiaza este faptul ca filamentul becului cu halogen poate atinge o temperatura mult mai mare fara sa fie in pericolul de a se arde.

Un alt treilea model de bec, către care ne putem orienta atunci când avem nevoie de un bec pentru iluminarea unei încăperi este destul de asemănător cu neonul, diferența făcând-o pe o parte dimensiunea, pe alta circuitele electronice mici.

Modelele de becuri menționate, prezintă mai multe avantaje și dezavantaje, astfel că fiecare dintre noi poate alege ce dorește, care este mai potrivit nevoilor sale.

Primul avantaj pe care îl putem menționa despre becuri LED, este durata sa mare de viață. El a fost proiectat să funcționeze pe parcursul a 50.000 de ore, ceea ce înseamnă că viața lor este chiar și de două ori mai mare decât a becurilor fluorescente. Un alt beneficiu al becurilor LED, este chiar calitatea luminii pe care o emană, aceasta fiind mult mai puternică și mult mai albă. Cu toate acestea becurile cu LED sunt niște consumatori foarte mici, ele având nevoie de o cantitate de energie electrică cu până la de 15 ori mai mică decât în cazul altor tipuri de becuri. Ultimul dar nu cel din urma motiv care recomandă becul cu LED este rezistența sa la șocuri și vibrații.

Datorită faptului că nu există perfecțiune, becurile LED nu sunt lipsite de dezavantaje, însă pentru că sunt așa puține ele ar putea fi trecute rapid cu vederea. Primul inconvenient face referire la costul de achiziție. Becurile LED sunt dintre cele mai scumpe becuri de pe piață. Dacă însă ne gândim la rezistența lor, la durata de viață, precum și la consumul redus de energie, atunci am putea spune că sunt o investiție inteligentă, care cu siguranță o vei recupera în timp. Cel de-al doilea dezavantaj al becurilor LED se referă la felul cum acestea distribuie lumina într-o încăpere, iar faptul că nu o distribuie uniform într-un spațiu poate fi destul de deranjant. Vestea bună este că se lucrează la acest capitol, și o data remediată problema nu va mai exista niciun argument cu greutate care să ne împiedice să cumpărăm exclusiv becuri LED în locuințele noastre.

Despre becuri cu halogen, cel de-al doilea tip amintit, produc o lumina a cărei intensitate este cu până la 30% mai mare decât becurile tradiționale. Totodată trebuie să amintim că  acestea emit o lumină caldă, ușor strălucitoare, plăcută și relaxantă pentru ochi.

Din punctul de vedere al minusurilor cu care se confruntă acest tip de becuri, dacă ne referim strict la consum, aceste becuri în comparație cu alte modele moderne, consumă cea mai multă energie electrică, însă mai puțină decât un bec clasic. Becurile cu halogen, cu toate că sunt disponibile și în variante mai mari, ele sunt utilizate, datorită dimensiunilor sale, preponderent pentru realizarea sistemelor de iluminat tip spot. Un alt treilea neajuns este că acest tip de becuri trebuie manipulate cu grijă pentru că sunt destul de fragile, în plus, este nevoie să se evite amplasarea acestora în apropierea unor surse inflamabile.

Pentru cel de-al treilea model despre becuri amintite,  destul de asemănătoare cu neoanele, becurile fluorescente se evidențiază, comparativ cu becurile cu incandescență, prin faptul că prezintă un consum redus de energie, de până la 5 ori mai mic.  Ca și cel mai mare dezavantaj al acestor tipuri de becuri este acela că din momentul aprinderii și până în cel în care distribuie lumina la intensitate maximă pot trece câteva minute bune. Acest lucru poate fi destul de deranjant în timp, lumina palidă, slabă creându-ți în primă fază un sentiment de disconfort.

Pe lângă media de viață, costul și tipul becului, un alt aspect care contribuie la alegerea acestuia este tipul de lumină pe care-l produce. În acest moment putem alege între două tipuri și anume lumina caldă și lumina rece. Acestea pot fi depistate cel mai ușor, înainte de a încerca becul, prin intermediul culorii bulbului. Astfel, dacă bulbul prezintă o nuanță ușor gălbuie spre portocaliu, atunci cu siguranță acesta va produce o lumină caldă, în timp ce becurile albe sunt cele care ne vor oferi o lumină rece, cu nuanțe de albastru.

Trebuie să ținem astfel seama, atunci când alegem becul, de preferințele noastre, de amplasarea lor în spații, de confortul de care dispun, dar și din punctul de vedere al consumului. Becurile care emană lumină caldă au nevoie de mai puțini watti, însă cele cu lumină rece, solicită mai multă energie, crescând astfel consumul.

Atunci când cumpărăm becuri, trebuie să fim atenți de asemenea și la numărul de watti înscriși pe cutia becurilor te anunță în legatură cu cantitatea de energie electrică de care acestea vor avea nevoie pentru a funcționa sau, mai exact de cât curent vor consuma într-un interval de 60 de minute. Numărul de watti utilizați au scopul de a transforma energia deopotrivă în căldură și lumină. Când avem de-a face cu un bec modernizat tehnologic, atunci acestuia îi va lua mult mai mult timp să se încălzească, ceea ce înseamnă că va consuma și mai puțin curent. Din acest motiv este oarecum incorect să judeci un bec modern dupa ambalaj, dacă putem spune așa.

Concret, pentru a înțelege și mai bine cum stă treaba cu consumul și cantitatea de lumină, se poate afirma că becurile moderne de tipul celor LED sau fluorescente sunt apreciate în funcție de echivalență în watti. Mai exact, un bec fluorescent care în realitate consumă numai 13W, el va produce lumina la o intensitate la fel de mare ca un bec incandescent de 60W.

Cu siguranță vă este străin conceptul de iluminat optimist, o idee nouă, benefică zonelor în care ziua e prea scurtă și noaptea prea lungă. Chiar și pentru perioada iernii.

Aplicarea inteligentă a iluminatului poate, mai mult decât orice alt element din mediul arhitectural, să afecteze experiența celui care locuiește în casă. Lumina este un element de design care ar trebui să fie folosit nu numai pentru confort vizual, ci și pentru a obține răspunsuri emoționale predeterminate din mediul luminat. Astfel că lumina este cea care ne induce anumite stări de spirit, poate accentua sau nu un anumit sentiment și chiar îmbunătății sau calma persoana care se află în mediul respectiv. Prin utilizarea modelelor de iluminare cu diferite nivele de iluminare și a culorii în sursa de lumină și în obiectul iluminat, este posibil să se producă anumite stări cum ar fi: solemnitatea, liniștea, veselia, activitatea, căldura și răcoarea. Lămpile în sine pot fi folosite pentru a dramatiza elementele de design interior-linie, formă, culoare, model și textură.

Nivelurile ridicate de iluminare produc, în general, efecte vesele și stimulează oamenii să fie bine-dispuși și activi, în timp ce nivelele mai mici tind să creeze o atmosferă de relaxare, intimitate și odihnă. Lumina slabă este lumina difuză care minimizează umbrele dure și oferă o atmosferă mai relaxantă și mai puțin vizibilă.

Prea multă lumină difuzată nu are interes și poate face o cameră plictisitoare. Folosirea cu atenție a iluminării „grele” sau directe poate furniza lumini și umbre, formă de model și accentuarea texturii. De obicei, iluminatul direct nu este folosit ca sursă primară de iluminare, ci mai degrabă ca supliment. Strălucirea metalului, reflexiile de cristal, textura bogată a altor materiale, creează un sentiment de viață într-un mediu.

Iluminatul colorat poate îmbunătăți atmosfera. Desigur, lumina de culoare este foarte folosită în seturile de scenă pentru a crea stări de spirit. Într-o casă, totuși, ele trebuie aplicate cu multă grijă și sunt mult mai puțin intense. Când sunt suprasolicitate, luminile colorate distrug aspectul materialelor și culorilor. Pentru a crea o atmosferă mai solemnă, încercați să folosiți modele luminoase, dar puneți accentul pe punctele dramatice din cameră, pentru a evita un efect monoton. Folosiți cu ușurință culoarea. Pentru a obține un efect odihnitor, utilizați modele de luminozitate scăzută, fără surse de lumină vizibilă, culoare subtilă, tavan superior întunecat, luminozitate scăzută a peretelui. Prin contrast, pentru a dezvolta un sentiment de vigilență și activitate, folosiți niveluri înalte de iluminare cu lumina concentrată asupra anumitor sarcini sau domenii. Pentru a conferi un sentiment de căldură, utilizați culori la capătul roșu al spectrului, portocaliu, galben, galben.

Și pentru răcire, utilizați culori la capătul rece, cum ar fi violet, albastru și verde. Fiți conștienți de faptul că albastrul, verdele albastru și verdele atenuează tenul uman și, atunci când sunt utilizate fără discriminare, produc efecte teribile. Pentru o stare de veselie, folosiți niveluri mai ridicate de iluminare, probabil cu elemente de iluminare cinetică. Poziționarea corpurilor de iluminat astfel încât ritmurile să fie create de lumină și umbre, reflexii și difuzii pot conferi atmosferei un efect dinamic activ.

 

 

 

Când este adecvată lumina caldă?

Ochiul uman percepe lumina caldă ca fiind mai naturală la lăsarea serii. Ca parte a ritmului nostru natural circadian, lumina caldă ne ajută să ne relaxăm și să ne pregătim pentru somn. Deși lumina rece ne ajută să fim atenți și energi atunci când ne îndeplinim sarcinile de zi cu […] mai mult »

Cele mai frecvente greșeli de iluminare

Cele mai frecvente greșeli de iluminare

Indiferent dacă vă reamenajați locuința sau tocmai vă construiți o casă, e foarte ușor să faceți unele greșeli colosale în privința iluminării. În următoarele rânduri, vă vom împărtăși care sunt cele mai frecvente erori de iluminare pe care majoritatea oamenilor le fac fie din neștiință, fie pentru că nu s-au […] mai mult »