Când este adecvată lumina caldă?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ochiul uman percepe lumina caldă ca fiind mai naturală la lăsarea serii. Ca parte a ritmului nostru natural circadian, lumina caldă ne ajută să ne relaxăm și să ne pregătim pentru somn. Deși lumina rece ne ajută să fim atenți și energi atunci când ne îndeplinim sarcinile de zi cu zi, pe timp de seară lumina rece poate interfera cu ceasul nostru interior.

Lumina roșiatică precum cea a apusului de soare este asociată cu lumina caldă, în timp ce albastrul este asociat cu lumina rece. Culoarea luminii este exprimată în temperatura culorii, care se referă la temperatura unui corp negru ipotetic care ar radia la diferite temperaturi. În mod ironic, culorile mai calde sunt la temperaturi de culoare mai scăzute în comparație cu nuanțele mai reci.

Scala temperaturii culorii

Culorile pe scara temperaturii de culoare de la aproximativ 2700-3000K sunt numite culori calde. Acestea cuprind albul roșiatic și albul gălbui tipic vechilor becuri cu incadescență. Becurile cu incadescență emiteau lumină pe baza radiației termice – căldura filamentului – astfel încât temperatura culorii era strâns legată de temperatura reală a filamentului becului.

Astăzi, putem obține aceeși lumină caldă cu ajutorul becurilor cu LED. Fslled pune la dispoziție o gamă largă de becuri cu LED cu lumină caldă de la diferiți producători, așa că veți putea alege dintre becuri cu LED Philips sau FSL, inclusiv în formă de spot, spirală, glob sau UFO. Apusul și răsăritul soarelui au de obicei o lumină în intervalul de temperatură caldă a culorii, puțin mai scăzută decât lumina emanată de un bec incandescent, aproximativ 1800K. Lumina lunii este puțin mai albastră și mai rece, urcând în gama 4100K. La rândul său, o lumânare emană o lumină cuprinsă în intervalul 1700-1900K.

De ce ochiul uman rezonează mai bine cu lumina caldă seara?

Se crede că lumina caldă rezonează cu noi seara datorită culorilor apusului. Lumina caldă așa cum este dimineața devreme și cum s-ar infiltra pe o fereastră orientată spre est, ar putea să fie liniștitoare și să ne ajute să ne trezim într-o stare de veghe. Sunt numeroase tipuri de becuri LED cu lumină caldă, așa că puteți crea efectul de căldură și de confort alegând orice opțiune preferați.

Cele mai multe persoane optează pentru surse separate de iluminare. Dăm la o parte draperiile și jaluzelele în timpul zilei și lăsăm să intre în casă soarele cald dimineața devreme, apoi mai târziu lumina naturală rece. Noapte, folosim becurile care emană lumină caldă și eventual un șemineu, o veioză sau un lampadar pentru a produce lumină ambientală caldă.

Dacă vrem să citim sau să efectuăm alte activități care necesită concentrare, putem opta pentru un corp de iluminat care emană lumină mai rece. O lampă de birou, o veioză sau un lampadar sunt potrivite pentru activități precum cititul unei cărți, scris sau căutarea unor informații pe calculator.

De asemenea, pe măsură ce îmbătrânim, lentile ochilor noștri pot deveni ușor îngălbenite și astfel vom avea tendința să percepem majoritatea culorilor ca fiind mai calde. Este important să echilibrăm lumina caldă cu lumina rece.

Unde ar trebui să folosesc lumină caldă?

Nu luați în considerare doar alegerea între lumină caldă sau rece, dar și unde și când să utilizați fiecare tip de lumină. Ideal este să folosiți un amestec de lumină caldă și rece în aproape toate încăperile. Lumina caldă și relaxantă este potrivită în mod special pentru încăperile confortabile, unde vrem să ne odihnim, cum ar fi dormitorul. Lumina caldă ne moleșește și devine greu să ne concentrăm asupra unor sarcini specifice, așa că cele mai multe birouri sunt luminate cu lumină rece.

De asemenea, mai trebuie să știți că nu doar temperatura de culoare a becului va afecta culoarea luminii sale. Dacă montați becul într-un dispozitiv cu o umbră sau cu un filtru, culoarea acelei nuanțe sau a filtrului va schimba culoarea luminii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *