Ce trebuie să faci dacă vrei să ai o lumină eficientă în birou?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sunt atât de multe aspecte importante de care trebuie să ții cont atunci când îți amenajezi biroul, de la piesele de mobilier, scaune și până la produsele de papetărie și birotică, încât e foarte ușor să omiți unul dintre cele mai importante aspecte, și anume sănătatea ochilor tăi. Lumina din birou poate avea un impact major asupra ochilor tăi și asupra stării tale de sănătate și de dispoziție.

Deja știi probabil că iluminarea fluorescentă este prea dură pentru ochii tăi și poate că ți-a declanșat și unele migrene enervante. Iluminarea parțială este la fel de neplăcută și poate provoca dureri de cap, în timp ce usucă ochii. Iar un birou care nu primește o cantitate suficientă de lumină este chiar deprimant și îți taie orice chef de muncă. Așa că dacă nu vrei să îți riști sănătatea fizică și psihică în timp ce lucrezi și îți dorești să fii o persoană mai productivă, trebuie să efectuezi câțiva pași simpli pentru a lumina corect spațiul de birou, fie acasă fie într-un cadru corporativ.

Întotdeauna evaluează lumina naturală. Dacă biroul beneficiază de o fereastră care oferă multă lumină  naturală, atunci mută masa în apropiere de fereastră pentru a profita de toată lumina naturală. În plus, lumina naturală este mult mai prietenoasă cu ochii noștri. Iar dacă ai și un peisaj superb în jur, cu atât mai mult mută biroul la fereastră pentru a beneficia de lumina naturală și de frumusețea relaxantă a naturii.

Orientându-ne atenția spre lumina artificială, întâi de toate orice birou necesită o sursă de iluminare generală care poate lumina unele locuri unde nu pot fi montate alte surse de lumină. Desigur, această sursă de lumină nu trebuie să fie unică, ci poate fi completată de alte corpuri de iluminat cu funcții mai precise. Mai ții minte vechile lămpi de birou cu corp flexibil și cu un simplu bec? Află că aceste lămpi de birou clasice sunt încă foarte recomandate și de mare ajutor pentru iluminarea precisă a biroului. Sunt lămpi eficiente, folosite de alte și alte generații, dar care reușesc încă să ofere o iluminare perfectă. Optează pentru lămpi de birou care au un braț flexibil, astfel încât să poți ajusta înălțimea și unghiul după propriile preferințe.

O lumină ambientală și corectivă poate fi tot ceea ce ai nevoie dacă te lupți cu ochi roșii, uscați și dacă te trezești cu senzația de „nisip în ochi”. Uscăciunea ochilor este o afecțiune destul de gravă, cauzată de utilizarea intensă a ochilor și de statul în fața calculatorului o perioadă îndelungată. Un corp de iluminat ambiental va atenua iluminarea generală, astfel încât mediul de lucru va fi unul mai puțin obositor. Poți opta pentru accesorii de iluminare în diverse culori deschise care oferă o lumină ambientală foarte subtilă și potrivită pentru muncă.

Dacă mediul corporatist unde lucrezi nu îți permit toate aceste mici modificări, pentru a fi cât mai concentrat la muncă și pentru a nu-ți risca sănătatea ochilor, ieși la plimbare periodic și bucură-te de lumina naturală. Mai ales dacă biroul tău nu beneficiază de o fereastră și este total lipsit de lumină naturală, ori de câte ori te afli în pauză, ieși în naturaă și profită de lumina zilei.

 Cât despre lumina fluorescentă, s-ar putea spune că este diavolul biroului modern. Este neplăcută, deranjantă pentru ochi și provoacă migrene. Dacă nu este posibilă schimbarea luminii, s-ar putea dezactiva în anumite momente ale zilei și ai putea, de asemenea, să minimalizezi efectele negative ale luminii fluorescente cu ajutorul unei lămpi de birou sau a altor accesorii de iluminat.

Optează pentru lămpi compacte sau care au un sistem de prindere pe partea laterală astfel încât să nu îți deranjezi colegii de birou. O simplă bandă Led, care este și foarte ieftină și se montează ușor, poate fi soluția cea mai potrivită. Mai ales dacă au loc modificări majore, cum ar fi mutarea biroului, încearcă să montezi o bandă LED în spatele calculatorului sau sub dulap, astfel încât să beneficiezi de o lumină mult mai confortabilă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *