Cele mai frecvente greșeli de iluminare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Indiferent dacă vă reamenajați locuința sau tocmai vă construiți o casă, e foarte ușor să faceți unele greșeli colosale în privința iluminării. În următoarele rânduri, vă vom împărtăși care sunt cele mai frecvente erori de iluminare pe care majoritatea oamenilor le fac fie din neștiință, fie pentru că nu s-au gândit suficient de bine.

Cele mai frecvente greșeli de iluminare

În primul rând, tot mai multe locuințe dețin băi spațioase, cu două chiuvete pentru mai mult confort. Deseori, oamenii optează pentru un corp de iluminat care se întinde de-a lungul celor două chiuvete sau chiar pentru o bandă cu LED. Regula generală spune că dacă avem două chiuvete, atunci se impune montarea a două corpuri de iluminat. Gândiți-vă că spațiile de îngrijire necesită o lumină strălucitoare, uniformă, care evidențiază fața fie că e vorba de spălare sau de bărbierit, fie că e vorba de aplicarea machiajului. Luminile multiple în baie asigură că fiecare membru al familiei beneficiază de iluminare corespunzătoare deasupra chiuvetei. De asemenea, puteți folosi o oglindă luminată pe toate cele patru laturi, deoarece acestea oferă o iluminare robustă în toate direcțiile, așa cum este necesar într-o baie.

O altă greșeală frecventă este folosirea unei singure surse de iluminare pentru iluminarea unei întregi încăperi. Un singur corp de iluminat nu este eficient, ci va crea pur și simplu un efect prea orbitor. Încercați mai degrabă să suplimentați corpul principal de iluminat prin instalarea de plafoniere sau lumini încastrate. Astfel, veți obține o iluminare suplimentară și veți oferi spațiului mai mult echilibru.

Mai apoi, foarte mulți oameni consideră că toate dispozitivele LED vor accepta orice bec LED. Însă, situația nu este întocmai așa. Nu există o dimensiune unică pentru toate atunci când vine vorba de becuri și corpuri de iluminat cu LED-uri, întrucât fiecare are capacități diferite de iluminare, așa că provocarea constă în a găsi o compatibilitate perfectă între corpul de iluminare și bec.

O altă greșeală foarte comună este achiziționarea unor corpuri de iluminat prea mici pentru încăperi. Cu cât un corp de iluminat este mai mare, cu atât mai bine. Suntem de acord că accesoriile de iluminat pot reprezenta o investiție destul de masivă, dar dacă nu achiziționați încă de la început corpurile de iluminat potrivite, pe termen lung va trebui să înlocuiți dispozitivul. Iar în ultimii ani, corpurile de iluminat supradimensionate au devenit o tendință majoră în amenajarea locuințelor. Atunci când alegeți corpuri mici de iluminat, pur și simplu faceți ca spațiul să arate aglomerat, lipsit de echilibru, iar lumina cu siguranță va fi una obositoare.

Dacă ne gândim la construcțiile noi, majoritatea oamenilor lasă la urmă aspectul iluminării, considerând că iluminarea nu este tocmai o prioritate. Totuși, recomandarea este să vă gândiți la iluminare cât mai devreme cu putință pe parcursul construcției. Deseori, planul de iluminare oferit de arhitect este doar pentru scopuri de autorizare, și nu oferă nimic în afară de iluminarea de bază. Planificarea timpurie a iluminării este esențială, deoarece poate fi dificil și costisitor să mutați cutiile de joncțiune după ce cablajul este realizat, iar gips-cartonul este montat. Gândiți-vă exact ce fel de lumini doriți în bucătărie, în living, la marginile patului și în birou, pentru a face toate conexiunile necesare încă din timpul construcției. De asemenea, chiar dacă dormitorul este un spațiu pentru odihnă, nu vă bazați nici aici doar pe iluminarea oferită de o singură lustră. Suplimentați corpul principal de iluminare cu lămpi de masă, cu lumini pandative montate de-o parte și de alta a patului sau cu lămpi de podea.

O altă greșeală frecventă este confuzia cu privire la modul în care este alcătuită și la cum funcționează o lumină încastrată. Foarte rar, oamenii sunt conștienți că lumina încastrată este, de fapt, o unitate complexă compusă din diferite piese și că aceste piese nu sunt interschimbabile. Chiar dacă aveți impresia că ați găsit piese de schimb cu dimensiunea potrivită și cu finisajul perfect, este foarte posibil ca piesele de shimb să nu se potrivească cu modelul original. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *