Cum să alegi cele mai bune becuri de la fslled.ro pentru fiecare cameră din casa ta

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Subtilă, dar puternică, așa este lumina. De la programul tău de somn și până la capacitatea creierului, lumina îți poate afecta rutina de zi cu zi. Prin urmare, este de înțeles că vrei ca locuința ta, locul unde probabil îți petreci o mare parte din viața ta, să fie luminată frumos. Iluminarea corectă te poate face să te simți relaxat sau productiv, dar dincolo de asta, anumite tipuri de iluminat servesc unui scop specific. Pentru a optimiza iluminarea casei tale, trebuie să ții cont de mai multe aspecte. 

Ia în considerare cele mai populare tipuri de iluminare

În general, funcția de iluminare se încadrează în una din cele trei categorii, și anume lumină de ambient, de lucru și de accent.

Lumina ambientală sau generală acționează ca iluminarea generală a unei încăperi, adică iluminează toată încăperea și este considerată drept „lumina naturală” a camerei. Poți folosi candelabre, lustre sau aplici de perete pentru a crea o lumină ambientală suficient de puternică pentru întreaga cameră.

Pe de altă parte, lumina de lucru luminează o zonă de lucru sau de lectură, așa că este indicat să folosești o formă de iluminare mai puternică decât lumina ambientală. Veiozele cu LED, lămpile de birou sau benzile cu LED pentru cabinetele din bucătărie sunt dintre cele mai populare opțiuni.

Atunci când vorbim despre iluminare de accent, ne referim la acele corpuri de iluminare care evidențiază o anumită zonă, precum o operă de artă, o galerie de fotografii sau o bibliotecă. De obicei, creează umbre în jurul obiectului pentru un efect dramatic. Aplicele de perete și spoturile cu LED sunt cele mai populare tipuri de iluminare de accent.

Pentru a lumina în mod corespunzător fiecare cameră în parte, ia în considerare modul în care vei folosi fiecare cameră și dacă există ceva ce dorești să iasă în evidență. Apoi, începe așa-numita „stratificare”. Este recomandat să începi cu iluminarea ambientală, apoi să iei în considerare luminile de lucru și de accent.

Ține cont de funcția fiecărei camere

De obicei, camera de zi necesită o lumină ambientală, precum și o lumină de accent într-un anumit colț. Te poți concentra pe un obiect, o piesă de artă sau pe o piesă de mobilier.

La rândul său, bucătăria necesită lumină ambientală și lumină de lucru asupra zonei de gătit. Dacă bucătăria dispune de o insulă, montează corpul de iluminare ambientală deasupra insulei. Chiuveta este, de asemenea, un loc potrivit pentru adăugarea unei lumini de lucru. Nu sunt deloc neobișnuite luminile de accent în bucătărie. De exemplu, poți monta două lumini de accent deasupra vitrinei care adăpostește vase, porțelanuri sau vaze.

Dormitorul necesită pe lângă lumina ambientală, și lumini de lucru, precum veioze pe noptiere sau aplice de perete montate în zona patului. Dacă zona patului este luminată cu ajutorul aplicelor sau veiozelor, atunci lumina ambientală poate fi îndreptată spre zona de dresssing.

Baie este puțin mai dificilă, întrucât necesită atât iluminare ambientală pentru a ilumina complet încăperea, cât și iluminare de lucru pentru  zona oglinzii. Totuși, un singur corp de iluminat montat deasupra oglinzii poate crea umbre, motiv pentru care trebuie să iei în considerare iluminarea oglinzii din ambele părți.

Alege becurile potrivite

Becurile reprezintă sursa de lumină, astfel încât tipul de bec va determina cantitatea și tipul de lumină de care va beneficia locuința ta. Becurile funcționează diferit și există patru tipuri de bază, și anume becurile cu incandescență, becurile fluorescente compacte, becurile cu LED și becurile halogene.

Becurile cu incandescență sunt becurile tradiționale pe care majoritatea dintre noi le-am folosit de zeci de ani, iar acum începem să renunțăm la ele în favoarea unor opțiuni mai eficiente din punct de vedere energetic. Aceste becuri produc o lumină caldă și strălucitoare.

Becurile fluorescente compacte utilizează cu 75% mai puțină energie decât un bec cu incandescență. De asemenea, durează mai mult. De obicei, acestea emit o lumină mai rece, dar astăzi se găsesc într-o gamă variată de niveluri de luminozitate și tonuri.  

Becurile cu LED sunt la fel de eficiente ca și becurile fluorescente compacte, dar pot dura până la de trei ori mai mult. Acestea erau utilizate, în principal, pentru iluminarea zonelor de lucru, deoarece furnizează o lumină directă și rece. Sunt becuri eficiente, mai puțin calde la atingere și durează mai mult timp. Din aceste motive, pot fi și mai scumpe.

Becurile cu halogen oferă o lumină strălucitoare, albă, asemănătoare cu lumina naturală. Sunt folosite pentru iluminarea zonelor de lucru. De asemenea, aceste becuri utilizează cu 10-20% mai puțină energie decât un bec cu incandescență.

Dacă pentru unii, amenajarea interioară este o sarcină simplă și plăcută, pentru alții sunt necesare reguli și îndrumări care contribuie la obținerea unui rezultat plăcut. În cele din urmă, iluminarea casei este o sarcină complexă și cu un rol deosebit de important.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *