Lumina – ce impact are asupra stării noastre de bine?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Majoritatea oamenilor nu se gândesc prea mult la modul în care iluminarea ne poate afecta starea de spirit și sănătatea mentală. De exemplu, avem tendința de a ne simți mai somnoroși și mai puțin motivați în zilele ploioase și înnorate și mai energici și optimiști în zilele însorite. Asta înseamnă că răspundem la efectele psihologice ale luminii, ceea ce ne schimbă starea de spirit. Totuși, modul în care ne simțim și în care reacționăm la lumină se extinde dincolo de lumina naturală a soarelui.

Becurile și corpurile de iluminat din locuințele noastre și din mediul de lucru pot avea un impact profund asupra dispoziției noastre, asupra vigilenței, energiei, productivității și creativității. Iată diferitele moduri în care starea noastră de spirit, comportamentul și sănătatea mentală sunt influențate de iluminarea din jurul nostru:

Efectele psihologice ale luminii. Corpurile noastre sunt foarte receptive la mediul înconjurător, la lumina și la soare. Avem nevoie de lumina soarelui pentru a ne regla ritmul circadian, care acționează ca un ceas interior al corpului nostru. Lumina poate perturba ritmul natural al corpului nostru, conducând la modificări ale nivelului nostru de energie, stare de spirit și chiar hormonii pe care organismul îi produce. Cu alte cuvinte, ne bazăm pe acel ceas interior pentru reglarea tuturor funcțiilor, iar iluminarea joacă un rol uriaș în acest sens.

Lumina accentuează emoțiile. Gândiți-vă la o scenă de interogatoriu dintr-un film. În general, începe într-o cameră întunecată, chiar înainte ca detectivul sau ofițerul de poliție să se așeze autoritar în fața suspectului. Sau poate că scena începe într-o cameră puternic luminată. În ambele scenarii, iluminarea joacă un rol imens în intensificarea emoțiilor. Ceea ce au arătat zecile de cercetări desfășurate până în prezent este că sub influența unei iluminări puternice, atât emoțiile pozitive, cât și cele negative sunt mai intense. Într-o manieră similară, atunci când suntem expuși la lumină strălucitoare, avem tendința să îi considerăm pe cei din jurul nostru ca fiind mai atractivi, alimentele ca fiind mai picante, iar unele cuvinte ca fiind mai pozitive decât altele. De exemplu, puteți avea tot felul de scenarii pesimiste într-o zi sumbră, iar în zilele însorite să debordați de optimism.

Lumina afectează apetitul. Din nou, ne putem gândi la iluminarea dintr-un restaurant de lux în comparație cu iluminarea de care beneficiază un local de tip fast-food. Probabil sunteți de părere că interiorul slab luminat al unui restaurant de lux creează un cadru mai relaxant și mai intim decât iluminarea foarte puternică dintr-un local fast-food. Cu adevărat, iluminarea ne afectează pofta de mâncare și are o puternică influență asupra a ceea ce alegem să mâncăm și cât de mult. Pe de o parte, restaurantele de lux cu iluminare slabă ne pot face să mâncăm mai încept, în timp ce un local fast-food puternic iluminat ne determină să nu acordăm atenția la acele aspecte care contează, cum ar fi dacă mâncarea vine în ambalaje biodegradabile, dacă alegem mâncare mai sănătoasă sau deloc sănătoasă, dacă alegem un suc în loc de apă și exemplele pot continua, și asta pentru că lumina puternică dintr-un local fast-food ne determină să devenim pe loc mai entuziasmați și să nu mai acordăm atenție la lucrurile care, în general, contează pentru noi, asta însemnând și caloriile pe care le consumăm. De asemenea, interioarele puternic iluminate ne determină să mâncăm mai repede, spre deosebire de interioarele slab iluminate care ne relaxează.

Iluminatul nu are impact doar asupra a ceea ce mâncăm și a modului în care mâncăm, ci afectează și percepția pe care o avem față de anumite gusturi și texturi. Un studiu realizat recent a constatat că unui grup de persoane îi plăcea mai mult un anumit tip de vin, și asta pentru că iluminarea i-a afectat culoarea naturală.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *