Pro sau contra becurilor economice

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În ultima vreme, facturile la energia electrică sunt destul de ridicate, ceea ce a făcut ca populația să se orienteze și spre becurile economice, în defavoarea mai ”vechilor” becuri incandescente. Mulți oameni s-au grăbit să înlocuiască becurile incandescente standard cu becurile fluorescente și compacte, ajungând la concluzia că deși sunt aparent mai scumpe, de fapt ajung mai ieftin.

becuri-economiceLumina este importantă pentru viața de zi cu zi, atât la locul de muncă, dar mai ales acasă. Dacă nu ești prea hotărât ce să alegi în legătură cu cele mai bune becuri pentru locuința ta, îți prezentăm în continuare câteva idei și sugestii, avantaje și dezavantaje despre becurile vechi și noi.

Știm cu toții că becurile vechi, adică cele cu incandescență au fost retrase de la comercializare în 2009, respectiv, 2010 și 2011. Mai întâi cele cu putere peste 100 W, apoi celelalte. Motivul pentru care au fost interzise este consumul prea mare de energie, prin urmare au fost înlocuite de becuri economice, care consumă cu până la 75% mai puțină energie decât cele clasice.

Becurile fluorescente compacte (CFL) denumite și lumini compacte fluorescente, becuri economice, lămpi fluorescente, etc au fost creeate pentru a înlocui becurile cu incandescență. Unele modele au fost create la aceleași dimensiuni ca cele incandescente pentru a falicita la maxim înlocuirea celor din urmă. Acestea utilizează un tub care este curbat sau pliat pentru a se potrivi în locul unui bec incandescent. La baza becurilor economice există montat un balast electronic compact. Pentru a furniza aceeași putere de lumină vizibilă, becurile economice utilizează o cincime până la o treime din energia electrică necesară comparativ cu becurile incandescente. Și durata de viață este incomparabil mai mare, acestea având o durată de serviciu de până la 18 ori mai mare. Costul de achiziție este într-adevăr mai mare, însă raportat la durata de viață, acesta se poate amortiza de până la 5 ori. Ca toate lămpile fluorescente, acestea conțin gaze toxice de mercur, și de aceea în numeroase state guvernele au impus dispoziții speciale de aruncare a acestora.
Principiul de funcționare al becului economic fluorescent
Principiul de funcționare al unui bec fluorescent rămâne același cu cel al tuturor lămpilor fluorescente clasice (tip neon): atomii de mercur sunt excitați până în punctul în care iradiază lumină ultravioletă pe măsură ce aceștia revin la un nivel de energie redus. Această lumină ultravioletă este transformată apoi în lumină vizibilă în momentul în care traversează tubul fluorescent (iar o parte din aceasta este transformată în energie electrică). Becurile economice au o distribuție spectrală diferită de tuburile fluorescente clasice. Compozițiile chimice îmbunătățite de fosfor oferă o lumină observabilă mult mai bună comparativ cu cea a neonului până în punctul în care acestea pot genera o lumină caldă chiar mai plăcută (subiectiv) decât a becului cu incandescență.

Becurile economice, în competiție cu cele LED

În ceea ce privește iluminatul locuințelor, becurile economice sunt într-o competiție directă cu becurile LED.

Lămpile moderne LED sunt cele mai eficiente și mai apropiate de cele cu incandescență din punct de vedere calitativ, în plus, se economisește până la 70% din energia consumată. Chiar dacă prețul lor este de până la 20 de ori mai mare decât cele incandescente, acestea reprezintă cea mai bună variantă pentru luminarea optimă a casei. Dar, dacă vă gândiți de câte ori schimbați un bec obișnuit pe an și cât durează un bec LED, probabil costurile sunt la fel.

Becul fluorescent funcţionează în mod asemănător cu tuburile de neon. Diferenţa constă în faptul că starterul care se foloseşte la neonul clasic, a fost înlocuit cu circuite electronice mici, ceea ce a permis realizarea unor becuri fluorescente de mici dimensiuni.

Avantajele becurilor fluorescente

După cum tot am mai amintit, marele avantaj al acestui tip de becuri este consumul, care este de 4-5 ori mai mic decât consumul becurilor cu incandescenţă. În interiorul becului se află un gaz la presiune joasă compus din vapori de mercur şi neon, argon sau xenon. Peretele interior conţine o substanţă fluorescentă pe bază de fosfor, iar în momentul în care becul este conectat la o sursă de curent au loc descărcări electrice în interiorul său care duc la producerea luminii.

Dezavantajele becurilor fluorescente.

Mulți dintre cei care au apelat la ele reclamă că se aprind lent şi este nevoie de o bună perioadă până când ajung la luminozitate maximă. Nici culoarea lor nu este foarte estetică.

Becul cu halogen

Becul cu halogen funcţionează pe acelaşi principiu ca şi becul incandescent. Diferită este compoziţia bulbului din sticlă şi amestecul de gaze din interior, care conţin şi halogen. Astfel, filamentul poate ajunge la o temperatură mai mare, fără a se arde.

Becurile pe halogen consumă cu 20% până la 45% mai puţină energie pentru a furniza aceeaşi cantitate de lumină, în comparaţie cu becurile incandescente convenţionale. De altfel, acesta este principalul motiv pentru care becurile cu halogen se numără printre cele mai economice becuri şi contribuie la reducerea facturii la curent. De asemenea, în cazul becului cu halogen, intensitatea luminii produse este cu 20-30% mai mare decât în cazul becului incandescent clasic. Din cauza dimensiunilor sale mici, becul cu halogen este folosit mai ales la corpurile de iluminat cu spoturi de lumină. Există însă şi becuri cu halogen de dimensiunile unui bec normal.

Printre dezavantajele acestor becuri se numără și faptul că nu le poţi amplasa în apropierea surselor inflamabile sau a copiilor deoarece emit radiaţii UV, nocive pentru piele. Trebuie să le manipulezi cu mare grijă deoarece sunt foarte fragile.

Cum să alegi un bec economic

Multă lume reclamă că nu știe cum se măsoară intensitatea luminii la becurile economice. Dacă vrei o lumină ca a unui bec cu incandescență de 60 W, trebuie să te uiți la becurile fluorescente compacte să fie de 741 de lumeni, cele halogen 702 de lumeni, LED și alte becuri 806 de lumeni. Pentru lumină de 75 W la becurile vechi, becuri CFL 970 lm, halogen 920 lm și LED și alte becuri 1055 de lumeni. Iar pentru o putere de 100 W la becurile vechi, CFL 1398 lm, halogen 1326 lm și LED și alte becuri 1521 lm.

Așadar, dacă vrei o lumină care să fie de aproximativ 1000 de lumeni dat de un bec cu incandescență de 75 W, alege un bec halogen de 52 W, un bec economic de 14 W sau un LED de 12 W. Ține cont și de durata de viață a becurilor: 5.000 ore la becul halogen, 10.000 ore la cele economice și 25.000 ore la becurile LED.

Alt punct important este că poți alege temperatura de culoare, iar la becurile noi, CFL sau LED pot avea lumină caldă, dar și lumină rece. Alege în funcție de cameră și de starea ta de spirit. Temperatura de culoare se trece pe ambalajul produsului. Ca să îți faci o idee, becul cu incandescență are în jur de 2700 K.
Interzise în multe țări
Becurile fluorescente și compacte (adică becurile economice) sunt concepute pentru a utiliza cu până la 75% mai puțină energie decât un bec standard. În medie, un bec compact fluorescent conține până la 5 miligrame de mercur. Este o concentrație mică, dar dacă un astfel de bec se sparge într-o casă, concentrația de mercur va fi de 20 de ori mai mare decât limita admisă. Mercurul folosit pentru funcționarea acestora reprezintă un real pericol pentru mediu și populație în cazul în care nu sunt depozitate corect atunci când acestea devin deșeuri, sau mai rău, nu sunt reciclate corespunzător.

Prin urmare, deși spargerea becurilor de acest fel este mai puțin probabilă, în cazul în care acest lucru se întâmplă sunt recomandate o serie de acțiuni, cum ar fi aerisirea pentru 10 minute a încăperii, oprirea încălzirii sau a aerului condiționat și curățarea locului. Toate aceste măsuri fac parte din recomandările Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din SUA și nu diferă prea mult de recomandările în cazul spargerii becurilor tradiționale.

O altă afirmație alarmantă, care are la bază un studiu din 2012, se referă la cantitățile de radiații emise de becurile economice. Studiul se referă la unele becuri cu defecte, iar recomandările pentru evitarea unor cantități prea mari de radiații ultraviolete vizau evitarea expunerii prelungite la becuri la o distanță mai mică de 50 de centimetri și evitarea privirii directe a becului pentru un timp mai îndelungat.

Dezavantajele becurile economice

Vă prezentăm, în rândurile ce vor urma, cele mai cunoscute dezavantaje ale acestor becuri. Astfel, sunt extrem de periculoase dacă se sparg, deoarece conțin aproximativ 5 mg de mercur care se pulverizează în ambianță, iar mercurul este un element cu puternice efecte asupra sistemului nervos, mai ales la copii și femeile gravide. După ce se defectează nu pot fi aruncate la gunoi, trebuie reciclate în containere separate. În unele cazuri apar erupții pe piele din cauza anumitor lungimi de undă ale luminii degajate de becurile fluorescente, în plus grăbesc apariția cancerului de piele. Potrivit specialiștilor, trebuie să se afle la cel puțin 2 m distanță de cap, în acest caz neputând a fi folosite la lămpile de birou; elimină substanțe chimice care cauzează cancer printre care se numără fenolul, naftalină și stiren. S-a dovedit că poluează cu emisii electromagnetice periculoase spațiului ambiant cauzând efecte devastatoare asupra sănătății provocând migrene; supun întreaga populație la radiații electromagnetice nenaturale ce pot produce boli organice, celulare, la nivelul organelor celulare; nu pot fi folosite cu întrerupătoare leduri sau cu variator, se pot arde foarte ușor în acest mod și chiar pot provoca incendii.

Așadar, becurile economice sunt atât avantajoase, din punct de vedere al duratei lor de viață și a consumului de energie dar, în același timp, nici dezavantajele acestora nu pot fi chiar lejer ignorate. Acum, rămâne la latitudinea dumneavoastră ce alegeți, important este să o faceți în deplină cunoștință de cauză.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *