BECURI FLUORESCENTE

Becurile fluorescente compacte, cunoscute și ca becuri CFL (compact fluorescent lamp) sau becuri economice, au apărut la mijlocul anilor 1980. Acestea au fost fabricate pentru a înlocui becurile clasice incandescente, cu bulb.

becuri-fluorescenteBecurile incandescente au fost practic neschimbate de la inventarea lor de către Thomas Edison. Însă, cu trecerea timpului și modificarea nevoilor consumatorilor, astăzi se consideră că ele au o eficiență scăzută și un consum prea mare. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene au fost impuse restricții cu privire la utilizarea becurilor incandescente de mare putere. Astfel, au fost dezvoltate alte tipuri de becuri cu care acestea pot fi înlocuite.

Începând cu 1990 au fost îmbunătățite performanțele becurilor fluorescente. Ele au devenit un concurent tot mai puternic pe piață, încetul cu încetul înlocuind în multe case clasicele becuri.

Din punct de vedere al eficienței, becurile fluorescente au un consum de energie cu aproximativ 80% mai scăzut decât cele incandescente și o durată de viață de până la 20 ori mai mare (între 6000 și 15.000 de ore).

Un mod simplu de a măsura eficiența becurilor este luarea în calcul a raportului dintre Lumeni și energia consumată. Cu cât un bec produce mai mulți lumeni pentru fiecare Watt consumat, cu atât acesta este mai eficient și mai avantajos din punct de vedere economic.

Putem face o comparație în acest sens. Un bec incandescent obișnuit folosește 90% din energia pe care o consumă pentru a încălzi filamentul, partea internă a becului care odată devenită incandescentă, emite lumină. Astfel, doar 10% din totalul de energie consumată este folosită pentru lumina produsă. În schimb, becul fluorescent folosește 10% din energia consumată pentru a încălzi gazul din interior, care prin încălzire emite lumină, iar restul de 90%, pentru a produce lumină.

Din acest motiv un bec fluorescent de 20 de W va lumina la fel precum un bec incandescent de 100 W.

În cazul majorității producătorilor, echivalentele sunt următoarele: bec incandescent 40 W – bec fluorescent 9 W; bec incandescent 60 W – bec fluorescent 20 W; bec incandescent 100 W – bec fluorescent 20 W.

Becurile fluorescente combină în mod eficient energia iluminatului fluorescent, cu confortul oferit de becurile cu incandescenţă. Emit o lumină delicată, albă, similară luminii naturale, potrivită pentru crearea unei ambianţe plăcute. Totodată, sunt potrivite locurilor în care lumina trebuie să stea aprinsă pentru un timp îndelungat.

Becurile fluorescente sunt compatibile cu majoritatea corpurilor de iluminat, deoarece au forme și dimensiuni diverse.

În ceea ce privește prețurile, acestea diferă în funcție de producător, calitate și clasa energetică.

Cum funcționează becurile fluorescente

Becurile fluorescente funcționează diferit de celelalte tipuri de becuri. Tubul fluorescent este fabricat dintr-un tub de sticlă care are capace metalice la fiecare capăt. Prin acestea trece curentul electric în momentul aprinderii luminii. La interiorul tubului de sticlă se află o cantitate mică de magneziu, de vapori de mercur și gaz inert, de regulă argon, care în mod normal nu reacționează la stimuli precum electricitatea sau căldura. Lumina unui bec fluorescent este creată iniţial de curentul electric transportat de acest gaz, care produce lumină ultravioletă, invizibilă pentru ochiul uman. Mai exact, interiorul tubului de sticlă este acoperit cu un strat de praf de fosfor. În momentul în care electricitatea trece prin contactele metalice de la capetele tubului, se va produce o excitare a magneziului de la interiorul tubului. Atomii de magneziu eliberează energie sub formă de lumină ultravioletă.

Ceea ce percepem noi atunci când aprindem un bec fluorescent, este lumina ultravioletă care atinge stratul de fosfor și începe să strălucească, devenind astfel perceptibilă pentru ochiul uman.

Becurile fluorescente au nevoie de o sursă de alimentare specială. Aceasta este denumită balast și reglează curentul de operare al becului, asigurând o tensiune de aprindere compatibilă. Balasturile electronice au performanțe superioare, operează la o frecvență foarte ridicată, ceea ce rezultă în eliminarea zgomotului și a pâlpâielilor. De asemenea, acestea permit funcționarea becurilor fluorescente mai constant și mai eficient, reglarea intensităţii luminoase şi legarea în reţea a copurilor de iluminat pentru obținerea unui control avansat al sistemului de iluminat.

Avantajele becurilor economice

Becurile fluorescente oferă o serie de avantaje utilizatorilor:

Utilizarea becurilor fluorescente conduce la o economie substanțială la costurile energetice.
Durata medie de funcționare a becului fluorescent este mult mai mare. Comparativ cu becul incandescent, durata de viață poate fi de până la 20 de ori mai mare.
Becurile fluorescente emite mult mai puțină căldură.
Pot fi achiziționate în diferite forme, adaptate nevoilor utilizatorilor.
Becurile fluorescente emit mai multe tipuri de lumină, de la una rece și mată, până la una albă, sau caldă, similară cu cea emisă de becurile incandescente.

Tipuri de becuri fluorescente

Becurile fluorescente pot fi achiziționate într-o gamă variată de forme și modele (rotunde, precum becurile clasice, în formă de tub, spirală), astfel încât sunt potrivite pentru orice corp de iluminat și loc în care urmează să fie amplasate.

În ultimii ani se pot găsi pe piață becuri fluorescente mult îmbunătățite, de dimensiuni mai mic și cu un randament superior.

De obicei, pe rafturile magazinelor vom întâlni becuri fluorescente care pot avea următoarele forme:

În formă de tijă – aceste becuri sunt foarte populare și au forma ideală pentru iluminatul funcţional. Se folesesc de obicei la corpurile de iluminat simple, precum veiozele, unde becul nu se vede, sau este mai puțin vizibil
În formă de spirală compactă – această formă se potriveşte perfect cu corpurile de iluminat mai mici. Sunt recomandate dacă aveţi nevoie de o lumină mai mare, pentru a ilumina mai puternic un spațiu
În formă de tub - aceste becuri sunt folosite pentru iluminarea unor suprafețe mai mari, precum coridoarele.
În forme decorative (lumânări sau globuri) – sunt recomandate în cazul corpurilor de iluminat cu scop decorativ, unde este vizibil becul.
În formă standard („forma A”) - este cel mai cunoscut model, este ideal pentru crearea de ambianţă şi atmosferă confortabilă. Cel mai adesea este folosit pentru lămpile de masă sau corpurile de iluminat pentru tavan.

Sugestii de cumpărare

Dacă doriți să înlocuiți becurile pe care le utilizați cu unele fluorescente, țineți cont de câteva sugestii.

În primul rând, cumpărați becurile în funcție de cantitatea de lumina de care aveți nevoie și de spațiul care urmează să fie iluminat.

Apoi, faceți alegerea în funcție de tipul de lumină pe cere îl preferați. Lumina oferită de becurile fluorescente diferă. Aceasta poate fi de la nuanțe de alb la galben, mai reci sau mai calde. Aceste informații pot fi însă regăsite pe ambalajul becurilor. Culoarea luminii este exprimată în grade Kelvin și cu cât numărul este mai mic, cu atât aceasta este mai apropiată de galben.

De exemplu, becurile fluorescente de 2.700 de grade Kelvin vor oferi o lumină discretă, caldă, alb – gălbuie, cel mai potrivită pentru sufragerie sau dormitor.

Becurile de 5.000 de grade Kelvin au o lumină mai rece, de culoare albă, sau alb înspre albastru, fiind recomandate pentru bucătărie sau camera de lucru.

Becurile de 6.500 de grade Kelvin oferă o lumină naturală albă, sau rece – albăstruie și sunt cel mai indicate pentru holuri.

Atunci când cumpărați becuri, fiți atent și la alte detalii specificate pe ambalaj, precum numărul de comutări până la defectare sau alte date tehnice care pot fi utile.

Ce faceți dacă un bec fluorescent s-a spart?

Având în vedere conținutul de mercur și alte substanțe din interiorul becurilor fluorescente, pentru a nu intra în contact cu ele, trebuie evitată spargerea sau crăparea acestora. Dacă totuși acest lucru se întâmplă, este recomandat să luați câteva măsuri de siguranță.

Este de evitat să vă speriați sau să intrați în panică, deoarece becurile conțin doar o cantitate foarte mică de mercur. Acționați cu grijă și calm, iar în cazul în care există animale sau copii în încăpere, rugați-i să elibereze camera pentru o perioadă scurtă de timp.

Deschideți geamurile pentru a se face curent, dacă acest lucru este posibil și părăsiți spațiul timp de cel puțin 15 minute. Adunați mai apoi cu grijă cioburile, cu ajutorul unor mânuși și aerisiți pentru cel puțin o jumătate de oră.

Se recomandă ca cioburile adunate să fie colectate într-un recipient etanș pe care să-l închideți ulterior. Având în vedere faptul că becurile fluorescente nu trebuie niciodată aruncate la gunoi, ci reciclate, duceți recipientul cu resturile becului la cel mai apropiat punct de colectare. Înainte de a face acest lucru, păstrați-le în aer liber și nu la interiorul locuinței.

Dacă becul s-a spart pe o suprafață plană precum gresia, parchetul, pardoseala laminată sau linoleumul, ștergeți bine suprafața cu un prosop de hârtie, de unică folosință.

Dacă becul fluorescent s-a spart pe un covor, este recomandat să aspirați bine covorul și să-l scoateți la aerisit. Ștergeți mai apoi cu atenție duza aspiratorului și îndepărtați sacul de praf. Lăsați apoi aspiratorul pornit în aer liber pentru cel puțin zece minute.

Nu uitați să scoateți mereu toate resturile în afara locuinței.

Pentru siguranța persoanelor din spațiile iluminate cu becuri fluorescente, este important să cunoașteți câteva informații utile.

Mercurul poate pătrunde în organism prin inhalare. Dacă becul se sparge în timp ce este în funcțiune, din cauza temperaturii mercurul de la interior se va elibera în aer sub formă de vapori. La temperatura camerei, mercurul se evaporă mult mai lent. Mare parte din substanțele nocive din interiorul becului fluorescent vor rămâne pe cioburi și se vor evapora cu timpul. Din acest motiv este recomandată înlăturarea și depozitarea resturilor în afara locuinței.

Becurile fluorescente conțin elemente complexe și nu trebuie niciodată aruncate la gunoi. Ele trebuie duse fie la punctele de colectare, fie la magazinele care comercializează astfel de produse.

Sorry, no posts matched your criteria.