BECURI LED

Aproape că nu mai concepem viața fără electricitate și facilitățile pe care ni le oferă. Și dacă mulți dintre noi susținem că ne putem dispensa de unele aparate electrocasnice, nu suntem la fel de vehemenți atunci când vine vorba despre iluminatul locuinței. Cu greu ne închipuim o viață petrecută la lumina lumânărilor sau lampei, ba chiar și vechile becuri sunt privite cu mirare, acum când avem atâtea posibilități de iluminat.

becuri-ledBecurile LED sunt considerate de o parte dintre specialiști ca fiind cea mai bună soluție pentru iluminat, având un consum foarte redus de energie și o durată de viață foarte ridicată în comparație cu alte becuri. Mulți poate ar obiecta că au un preț destul de ridicat. Cu toate acestea, specialiștii consideră că este greșit conceptul conform căruia prețul unui bec LED este prea ridicat. Analizând situația vedem că într-adevăr, un bec cu LED este de 6 sau 7 ori mai scump decât un bec clasic incandescent, însă înlocuirea becurilor incandescente cu cele LED trebuie privită ca o investiție și nu ca o cheltuială.

De ce sunt considerate becurile cu LED cele mai avantajoase pentru obținerea luminii? Deoarece acestea funcționează pe bază de diode semiconductoare ce emit lumină care asigură o putere mare de iluminare cu un consum mult mai redus, spre deosebire de becurile incandescente. Cele din urmă sunt ineficiente deoarece utilizează doar 5% din energia primită pentru lumină, iar 95% reprezintă o risipă de căldură inutilizabilă. Mai mult chiar, din cauza durității sticlei din care este realizat, becul LED este mult mai rezistent la lovituri sau accidente. Durata de viață a unui bec cu LED este de aproximativ 50.000 de ore, iar economia la facurile pentru energia electrică va fi chiar de opt ori mai mare.

Prietenoase cu mediul

Pe lângă aspectele avantajoase din punct de vedere economic, mai există și altele care sunt la fel de imporante. LED-urile sunt ecologice și nu conțin substanțe toxice, de aceea o dată cu folosirea tehnologiilor LED, reduceți impactul asupra mediului înconjurător. Aici vorbim atât de resursele naturale care sunt salvate, cât și de emisii poluante reduse. Odată cu înlocuirea becurilor incandescente cu becurile cu LED, reduceți emisiile de CO2 cu 360kg. Dar cu toții am avea nevoie de câteva sfaturi pentru a alege becul potrivit! De aceea ne-am propus să vă prezentăm câteva parametri, de care poate ar trebui să țineți cont atunci când este vorba de alegerea unui astfel de bec.

Astfel, becurile cu LED se bucură de o eficiență energetică mare, care îl face pe ”bătrânul” bec cu incandescență să fie depăşit de noile tehnologii.

Dacă ne dorim să avem parte de un flux luminos similar (adică mai pe înțelesul tuturor o cantitate de lumină emisă de o sursă de lumină într-o secundă) atunci va trebui să ne analizăm cu atenție acest parametru atunci când vrem să cumpărăm un bec nou. Astfel, dacă ne place lumina puternică și ne dorim o lumină asemănătoare cu a unui bec clasic de 100W, poate ar trebui să ne orientăm către o sursă cu un flux luminous comparabil (100w incandescent = 1500 lumeni). Luminozitatea, sau nivelul fluxului luminos al becurilor din casa ta poate varia foarte mult, aşa că iată o regulă de bază atunci când vrei să le înlocuieşti. Cu toate acestea, suntem conștienți că există atât de multe tipuri de becuri cu LED pe piață, încât alegerea variantei potrivite poate fi destul de dificilă, mai ales că trebuie să țineți cont de criterii diferite atunci când achiziționați astfel de produse.

În cazurilor becurilor cu incandescență, la achiziționarea acestora suntem obișnuiți să ne uităm la numărul de wați, deoarece aceștia sunt un indicator pentru cât de puternică va fi lumina oferită de becul respectiv. Regula nu se aplică la becurile cu LED. Fluxul luminos al becurilor cu LED este determinat în mod diferit. În cazul acestora, numărul waților este un indictaor pentru consumul de energie. De exemplu, un bec cu LED care oferă un flux uminos comparabil cu cel al unui bec de 60W, este de doar 8-12 W.

Pentru a măsura puterea fuxului de lumină în cazul becurilor cu LED, se folosesc lumenii. Lumenul (lm), este unitatea de măsură la care trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm un bec cu LED. De exemplu, un bec cu LED care are o putere de 1100 lm consuma doar 9-13W, pe cand un bec obișnuit cu aceeași putere consumă 75W, adică până la de 8 ori mai multă energie electrică.

Gama de culori

În general, becurile clasice oferă o lumină caldă, gălbuie, care uneori îți poate da unele dureri de cap. Becurile cu LED sunt mult mai generoase la acest capitol și sunt disponibile într-o gama variată de culori. Pentru iluminatul locuințelor, însă, se aleg în general becuri cu LED care oferă lumină caldă sau lumină rece, tocmai pentru a se evita disconfortul ocular produs de anumite culori. Lumina rece este foarte asemănătoare cu lumina naturală și este genul de lumină pe care o întâlnim, cu precădere, în spațiile comerciale, în birouri sau în spațiile industrial, fiind considerată o lumină ”albă”. Lumina caldă are o nunață gălbuie, care oferă unui spațiu un aer primitor, călduros și este probabil cea mai des întâlnită alegere pentru locuințe.

Economie sau nu cu becurile LED?

Ați decis să renunțați la becurile clasice și să treceți la iluminarea locuinței sau a spațiilor comerciale cu becuri LED. Dacă v-ați așteptat ca economia să se vadă din prima, atunci v-ați înșelat amarnic. Aceste becuri sunt mai scumpe, dar cu toate acestea, investiția se amortizează în timp, prin faptul că scade consumul și implicit și factura la energia electrică. De asemenea, un avantaj al acestui tip de becuri este că nu trebuie înlocuite frecvent, faceți economii consistente și în această privință.

Insectele nu sunt atrase de becuri cu LEDuri pentru că nu emană ultraviolete, această lumină fiind cunoscută ca preferata insectelor zburătoare. Deci sunt perfecte pentru balcoane și terase și sper că și țânțarii intră în aceeași categorie cu moliile, adică insecte zburătoare.

Becurile cu LEDuri oferă lumina maximă instantaneu spre deosebire de cele fluorescente care au nevoie de timp pentru a ajunge la potențialul complet. Acesta este un avantaj real asupra celorlalte becuri în încăperile în care luminile sunt frecvent pornite și oprite, de exemplu la baie. De asemenea, becurile cu LEDuri nu conțin mercur (spre deosebire de cele eficiente energetic). Ar fi bine deci să aveți grijă ca becurile economice să nu se spargă și în niciun caz să nu le aruncați la gunoi pentru că mercurul este foarte periculos.

Becurile LED și autoturismele

Becurile LED sunt utile nu numai pentru iluminatul locuințelor, al halelor industriale sau al spațiilor comerciale. Și pasionații de motoare și informarea posesorii de autovehicule (autoturisme, camioane, TIR-uri, motociclete, scutere) pot avea parte de avantajele becurilor de tip LED în detrimentul becurilor auto clasice.

Pentru a schimba cu succes un bec auto clasic cu un bec auto tip LED, specialiștii recomandă ca ambele tipuri de becuri să aibă același număr de lumeni sau măcar o valoare apropiată.

Schimbarea becurilor auto clasice cu LED-uri are avantaje si dezavantaje.

Avantajele se referă la consumul redus de energie - economie de energie electrică și implicit de combustibil, ajută la încărcarea mai rapidă a acumulatorului; fiabilitate ridicată - durată mare de funcționare (40.000-50.000 de ore sau mai mult); numărul aprinderilor nu le afectează durata de funcționare; iluminarea este aproape instantanee și la putere maximă. LED-urile se aprind cu 0,3 secunde mai repede decât becurile clasice, ceea ce face ca la o viteză de 80 km/h, de exemplu se câștigă în plus 6,7 metri. Alte avantaje ar mai fi: culoare intensă bine definită; rezistență la șocuri mecanice, vibrații; nu afumă oglinda farului; nu emit radiații infraroșii sau ultraviolete; produc mai puțină căldură decât becurile clasice; protejează mediul fiind ecologice

Dezavantajele au și ele loc în descrierea noastră. Primul dintre ele este prețul (sunt mai scumpe decât becurile clasice); pot da eroare de bec ars în bord la unele autovehicule "mai noi" din cauza consumului mai mic (depinde de mașină și de puterea becului LED); dau "eroare de clipire'' (clipesc mai des) dacă releul de semnalizare este clasic (mecanic). În acest caz, erorile pot fi remediate prin două metode. Fie prin decuplarea erorii din softul autovehiculului (la unele mașini se poate face selectiv), fie prin atașarea unui consumator, un rezistor de putere sau un bec clasic cu puterea mai redusă decât cea inițială (în paralel cu LED-ul).

Laude... și nu prea

Becurile LED sunt de fapt diode emiţătoare de lumină şi înlocuiesc filamentele şi gazele rare folosite în cazul becurilor clasice, dar şi mercurul întrebuinţat la becurile tip neon. Oamenii de ştiinţă americani au realizat o cercetare în cadrul căreia au mărunţit până la forma de pulbere mai multe LEDuri provenind de la instalaţii de pom de Crăciun, becuri pentru iluminat domestic, sisteme de dirijare a circulaţiei şi chiar de la lămpile de semnalizare de la autovehicule. Analiza chimică a pulberei rezultate a arătat, printre altele, că LEDurile de culoare roşie conţin de opt ori mai mult plumb decât concentraţia maximă admisă de legile Californiei. Depăşiri s-au înregistrat şi în cazul nichelului. În afară de aceste elemente, s-au mai găsit arsenic, cupru şi alte metale legate, în decursul timpului, cu diverse tipuri de cancer, afecţiuni cerebrale, hipertensiune, afecţiuni ale rinichilor şi boli ale pielii.

De aceea, cercetătorii americani susțin că folosirea şi reciclarea becurilor LED înseamnă asumarea unor anumite riscuri cu privire la care consumatorii ar trebui să fie avertizaţi. Sunt indicate diverse măsuri, cum ar fi folosirea unor perii speciale pentru curăţire şi chiar mănuşi şi mască în caz de spargere a LEDurilor.

Acum, rămâne la latitudinea dumneavoastră să alegeți ceea ce vă convine, dar mai ales ceea ce vi se potrivește în materie de iluminat.

Cât de des trebuie înlocuite becurile LED?

În prezent, becurile LED sunt considerate o invenție incredibilă atât din perspectiva eficienței energetice, cât și a performanței. Practic, LED-ul este o sursă de lumină intensă și uniformă. Dioda emițătoare de lumină, așa cum este cunoscut LED-ul, este acum elemental primordial al tehnologiei de iluminare, începând de la iluminarea de […] mai mult »