Cât de des trebuie înlocuite becurile LED?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În prezent, becurile LED sunt considerate o invenție incredibilă atât din perspectiva eficienței energetice, cât și a performanței. Practic, LED-ul este o sursă de lumină intensă și uniformă.

Dioda emițătoare de lumină, așa cum este cunoscut LED-ul, este acum elemental primordial al tehnologiei de iluminare, începând de la iluminarea de uz casnic și până la faruri auto și lanterne. După cum probabil știți deja, LED-ul consumă mult mai puțină energie decât orice alt tip de bec și, în schimb, emană o lumină foarte puternică. Ca atare, consumă mai puțin curent și garantează facturi mai mici. Pentru că nu conține nici mercur, LED-ul este o excelentă modalitate ecologică de a beneficia de o iluminare corespunzătoare acasă, la birou și oriunde am merge.

LED-urile sunt și foarte estetice și versatile, așa că puteți opta pentru o gamă variată de corpuri de iluminat compatibile cu becurile LED, cum ar fi lustre LED, aplice de interior și de exterior, plafoniere, veioze și lampadare, spoturi și candelabre. Totuși, în rândurile următoare vom lăsa deoparte toate aceste avantaje incontestabile ale becului LED și vom explora un alt aspect, și anume durata de funcționare a becului LED.

Care este durata de funcționare a becului LED?

Specialiștii sunt de părere că, în condiții optime, un bec LED puternic aprins 3 ore zi de zi, poate avea o durată de funcționare care depășește 20 de ani. Chiar și un bec LED cu o putere medie va ține mai mult de 10 ani. De fapt, înainte de a cumpăra un bec LED, asigurați-vă că va produce 60% din puterea sa timp de 50.000 de ore. Asta înseamnă că va trebui să înlocuiți becul LED, în funcție de utilizarea zilnică, la fiecare 5-10 ani.

Evident, această cifră poate scădea în funcție de nivelul de utilizare și, de asemenea, în funcție de intensitate. De exemplu, dacă ați achiziționat un dimmer și optați frecvent pentru intensitate puternică, este posibil să înlocuiți becul LED ceva mai curând.

Chiar și așa, becurile LED sunt apreciate pentru durata de funcționare care o depășesc cu mult pe cea a becurilor fluorescente sau halogene.

Cum este influențată durata de funcționare a becului LED?

Oricât de minunate ar fi becurile LED, prezintă și ele anumite slăbiciuni. Prin urmare, trebuie să știți că becurile LED sunt destul de susceptibile la unii factori de mediu, cum ar fi excesul de expunere la umiditate și excesul de expunere la căldură.

Un factor uriaș care poate reduce durata de funcționare a becului LED este temperatura ambientală. Temperaturile mari și nivelul ridicat de umiditate reduc destul de semnificativ durata de funcționare a becului LED. Temperatura standard de testare a LED-ului este de 25 de grade Celsius, așa că orice temperatură mai mare decât aceasta înseamnă o solicitare termică pentru LED. În acest caz, becul LED va trebui înlocuit la fiecare cinci ani. În plus, pe lângă faptul că afectează durata de funcționare a becului, temperatura și umiditatea ridicate pot afecta și luminozitatea. Se recomandă să nu utilizați becuri LED la temperaturi care depășesc cu mult media de 25 de grade Celsius.

Pe de altă parte, dacă doriți o iluminare cu becuri LED într-o încăpere unde temperatura ambientală este mai mică decât cea ideală, există o soluție simplă care vă garantează o sursă de lumină puternică, care va trebui înlocuită la fiecare câțiva ani. Pur și simplu utilizați mai multe LED-uri care au un număr mai mare de diode orientate spre suprafață – de obicei, rezultă o lumină cu un aspect ușor aplatizat, dar plăcută. Mai puteți roti becurile în fiecare an pentru a emite cantitatea maxima de lumină. 

Ținând cont chiar și de aceste dezavantaje minore, becurile LED sunt în continuare considerate ca fiind modalitatea de iluminare cea mai eficientă, economică și ecologică.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *