Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra LED-uri pentru casa ta?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Opțiunile de iluminare cu LED-uri sunt din ce în ce mai multe la număr. Există mai multe produse LED și alternative disponibile pe piață decât au existat vreodată pentru becurile tradiționale incandescente și fluorescente compacte (CFL).

Deși unele LED-uri ar putea arăta ca orice alt bec sau tub fluorescent, varietatea de produse, noua terminologia introdusă de industria de iluminat și faptul că LED-urile reprezintă o tehnologie diferită față de cea cu care am fost obișnuiți zeci de ani, fac ca trecerea la LED-uri să fie una destul de provocatoare.

Haideți să vedem în rândurile următoare ce criterii trebuie să știți înainte de a proiecta iluminarea cu LED-uri pentru propria locuință.

De ce ar trebui să faceți trecerea la LED-uri?

Pe lângă faptul că LED-urile sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic decât becurile incandescente sau CFL, economisind astfel energie, au și o durată de funcțioare mult mai lungă, nu conțin mercur și oferă mai multe opțiuni în ceea ce privește intensitatea luminii și spectrul de culori.

În plus, LED-urile nu vin doar în forma tradițională de bec. Datorită dimensiunii foarte mici și a formei compacte, soluțiile de iluminat cu LED-uri vin în toate formele și dimensiunile, oferind o cantitate aproape nelimitată de modalități în care putem integra lumina artificială în căminul nostru. Putem alege becuri LED sub formă de lumânare potrivite pentru candelabre, becuri cu forme tradiționale pentru aplice LED, benzi LED potrivite pentru dulapurile din bucătărie și spoturi LED pentru un plus de luminozitate.

Cele mai importante caracteristici ale LED-urilor

Atunci când eram nevoiți să cumpărăm becuri tradiționale incandescente, trebuia să acordăm atenția doar la forma becului, la mărimea sa pentru a ne asigura că se potrivește în lampă și la puterea care indica luminozitatea becului.

Odată cu becurile CFL, am avut opțiunea de a alege aspectul luminii, adică un alb mai blând, un alb strălucitor sau lumina zilei. Albul blând se asemăna cu tonul cald al unui bec incandescent, în timp ce albul strălucitor și lumina zilei erau tonuri mai clare și mai reci, cu nuanțe predominante de albastru.

În ceea ce privește LED-urile, trebuie să țineți cont de luminozitate, de aspectul luminii și de indicele de redare a culorilor.

Când vine vorba de luminozitate, trebuie să renunțăm la concepția greșită că puterea este egală cu luminozitatea. Deși în cazul becurilor cu incandescență, exista o corelație directă între putere și luminozitate, acest lucru nu este valabil pentru LED-uri. Trebuie să acordăm mai degrabă atenție unui singur factor, și anume lumeni. Lumenul este unitatea de măsură pentru luminozitate și ne spune cât de multă lumină emite un anumit produs de iluminare. Pentru referință, un bec tipic cu incandescență de 60 W emite aproximativ 800 de lumeni.

În ceea ce privește aspectul luminii sau temperatura de culoare corelată, aceasta este măsurată în kelvin. Când vrem să știm dacă un corp de iluminat sau un bec creează o lumină mai caldă sau mai rece, trebuie să aflăm numărul de kelvin. Cu cât numărul este mai mic, cu atât lumina va fi mai caldă și cu cât este mai mare numărul de kelvin, cu atât mai rece și mai albastră va fi lumina emisă. Un bec tipic cu incandescență avea o temperatură de culoare între 2700K și 3000K. Soarele la prânz într-o zi senină produce o lumină de aproximativ 5500K.

Atunci când dorim să cumpărăm LED-uri pentru iluminarea locuințelor noastre, foarte important este și indicele de redare a culorii. Ați intrat vreodată într-un magazin unde ați fost izbit de o lumină foarte strălucitoare și nu știați dacă haina la care vă uitați era verde închis sau albastră? Dacă da, atunci aflați că dispozitivul de iluminare din interiorul magazinului nu avea un indice precis de redare a culorilor. Sursele de lumină diferă în ceea ce privește capacitatea lor de a reda corect culorile obiectelor. Doar soarele poate reda în mod corect culoarea unui obiect.

Redarea culorilor este exprimată printr-un indice de redare a culorilor, numit CRI. Scara variază între 0 și 100. Un bec cu incandescență de 2700 K are un CRI de 100. Tehnologia modernă a LED-urilor prezintă o valoare mai mare de 80 și astfel se consideră că LED-urile, pe lângă toate celelalte avantaje, au și un indice de redare a culorilor foarte bun.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *