Neoane UV

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Neoanele UV, găsite în comerț de multe ori și sub numele de tuburi fluorescente, sunt realizate din tuburi de sticlă, cu capace metalice în fiecare capăt prin care trece curentul electric. În interiorul tubului există o cantitate mică de magneziu și gaz inert și este acoperit cu un strat de praf de fosfor. Practic, în momentul în care curentul electric trece prin capetele metalice ale neonului, se determină activarea magneziului din interiorul tubului și eliberarea energiei sub formă de lumină ultravioletă. În momentul în care lumina ultravioletă atinge acel strat de fosfor, el începe să strălucească și să redea lumină.

neoane-uvCare sunt elementele componente ale unui neon UV?

În primul rând, trebuie să specificăm faptul că neoanele UV nu au la bază același principiu de funcționare ca becurile cu incandescență. Un neon are la cele două capete 2 electrozi din tungsten care sunt acoperite cu o substanță care cedează mai ușor electroni la temperaturi mai mari. Pe perete interior al tubului din sticlă este așezată o pulbere fluorescentă, de multe ori realizată din silicați de zinc, beriliu și wolframați de magneziu și calciu.

După ce a fost adăugat acest amestec fluorescent, tubul este închis și vidat, iar la capete sunt adăugate 2 piciorușe prin care sunt trecuți electrozii. După ce tubul a fost vidat, se introduce argonul și o cantitate mică de mercur lichid.

În componența neonului UV mai regăsim încă 2 elemente esențiale: starterul, care permite aprinderea electrozilor și apoi întreruperea curentului de încălzire după ce lampa ce aprinde, și balastul care suprasolicită bornele tubului pentru a amorsa arcul electric și pentru a limita ulterior curentul prin tub, menținând în același timp o funcționare stabilă a neonului.

Cum funcționează neoanele UV?

Mai sus am exemplificat foarte pe scurt care este principiul de funcționare al neoanelor UV, însă ele se bazează pe mecanisme mult mai complexe, pe care le vom explica în cele ce urmează.

În momentul în care neonul este alimentat cu energie electrică, curentul străbate și încălzește în același timp cei doi electrozi al neonul și determină eliberarea electronilor în interiorul tubului. În urma eliberării acestor electroni în interiorul tubului, argonul este ionizat, iar starterul este aprins și începe să genereze atât lumină, cât și căldură. Practic atunci când este introdus curentul, acesta formează un arc electric între electrozi, faptul ce ionizează gazul. Căldura îndoaie bimetalul și circuitul se închide. În urma închiderii circuitului, bimetalul se răcește și revine la poziția inițială iar curentul electric începe să circule prin gazul ionizat.

Pentru a fi menținut acest curent electric, este nevoie de balast. În momentul în care curentul electric a străbătut circuitul, balastul determină formarea unui câmp magnetic care este menținut de alimentarea cu energie electrică.

Am văzut cum funcționează circuitul care stă la baza funcționării neoanelor UV. Dar partea interesantă se întâmplă în interiorul tubului de sticlă. Spuneam mai devreme că este nevoie de o substanță care cedează mai ușor electronii pentru a porni circuitul mai repede. Astfel, în momentul în care această substanță emite electroni, aceștia se mișcă către interiorul gazului din tub, iar mercurul aflat în tub trece și el în formă gazoasă. Pe măsură ce electronii se mișcă în interiorul tubului, ei se ciocnesc cu atomii de mercur și determină nivele superioare de energie. În momentul în care energia revine la un nivel normal, este eliberată radiația ultravioletă care intră imediat în contact cu pulberea fluorescentă. Rezultatul acestui contact este convertirea energiei într-o lumină vizibilă, o mică parte a energiei fiind degajată și sub formă de căldură.

Câte tipuri de neoane UV există pe piață?

De multe ori când mergem la magazinele specializate să ne cumpărăm un neon UV suntem puși în fața unei varietăți de neoane, iar decizia de cumpărare este extrem de grea. De aceea, înainte de a merge la cumpărături, citește informațiile de mai jos și vei ști mai bine ce fel de neon UV se potrivește spațiului tău. Mai mult decât atât, vei ști și ce fel să interpretezi codul inscripționat pe orice neon.

Există mai multe criterii de clasificare a neoanelor UV. Spre exemplu, în funcție de numărul de straturi de fosfor, avem următoarele categorii de neoane UV:

Neoane UV cu un singur strat de fosfor

Aceste neoane UV sunt cele mai căutate datorită prețului mic, deși nu este o soluție foarte bună pentru toate tipuri de spații. În cazul unui neon UV cu un singur strat de fosfor vorbim de o redare relativ slabă a culorilor (într-o proporție de maxim 70%). Acest tip de neoane UV se recomandă a fi folosite în spațiile care trebuie luminate doar pentru o perioadă scurtă de timp, cum ar fi spațiile de trecere, pivnițele sau garajele.

Recomandarea noastră este să încerci să eviți astfel de neoane UV pentru că există pe piață și modele cu o calitate îndoielnică, cu o redare a culori de sub 60%, ce poate duce la o lumină extrem de obositoare. De obicei, acest tip de neoane UV au un preț extraordinar de mic. În acest caz, un preț mic înseamnă o calitate îndoielnică.

Neoane UV cu 3 straturi de fosfor

Cel de-al doilea tip de neoane UV este cel care are 3 straturi de fosfor și asigură o redare a culorilor de aproximativ 80%. Aceste tipuri de neoane UV sunt recomandate pentru majoritatea camerelor, dar și pentru birouri, săli de curs, spații comerciale, etc.

Neoane UV cu 5 straturi de fosfor

Ultimul tip de neoane UV este cel care asigură o redare a culorilor într-o proporție de 90%, motiv pentru care se recomandă mai ales pentru spațiile în care lumina joacă un rol foarte important, spre exemplu, în industria textilă sau în cadrul cabinetelor stomatologice.

Poate te întrebi cum poți identifica fiecare tip de neon UV în magazinele specializate. Ei bine, tot ce trebuie să faci este să urmărești inscripția de pe neon. Codul inscripționat cuprinde puterea neonului (spre exemplu: 18W, 36W, etc.), urmată de un alt cod din 3 cifre. Prima cifră face referire la gradul de redare al culorilor (dacă prima cifră este 7, înseamnă că are un grad de redare al culorilor de 70%, dacă este 9, atunci gradul de redare este de 90%, etc.).

Următorul criteriu de clasificare a neoanelor UV este în funcție de temperatura de culoare. Cu alte cuvinte, lumina furnizată de neon poate fi caldă (nuanțe galben-roșiatice) sau rece (nuanțe albăstrui-violet). Specialiștii susțin că dacă ne dorim o atmosferă mai relaxantă, ar trebui să optăm pentru o lumină mai caldă, iar dacă ne dorim o atmosferă mai electrizantă, atunci soluția este o lumină rece. Pentru a identifica tipul de lumină degajată, trebuie din nou să urmăriți codul inscripționat pe neon. După cum am spus, codul conține 3 cifre, iar prima cifră specifică gradul de redare al culorii. Următoarele 2 cifre reprezintă tipul de lumină degajat de neon. Spre exemplu, codul 27 ilustrează o lumină de 2700K, adică o lumină mai caldă, spre deosebire de 65 (6500K) care reprezintă o lumină mai rece.

În concluzie, puteți identifica repede cu ce fel de neon UV aveți de-a face dacă citiți codul inscripționat pe neon. Vom lua un ultim exemplu pentru a lămuri lucrurile. Dacă găsim în comerț un neon cu următoare inscripție: 18W/827, înseamnă că avem un neon UV cu o putere de 18W, care redă culorile într-o proporție de 80% și degajă o lumină caldă, galben-roșiatică.

Becuri incandescente sau neoane UV?

Această întrebare a stat pe buzele tuturor la un moment dat, mai ales când neoanele UV erau la modă și toată lumea apela la ele în detrimentul becurilor incandescente, indiferent dacă se potriveau spațiului de iluminat sau nu. Vom vedea în continuare care sunt principalele diferențe între becurile incandescente și neoanele UV pe care trebuie să le iei în considerare.

În primul rând, neoanele UV au o durată de funcționare mult mai mare ca a becurilor incandescente. Durata de viață a unui bec incandescent este de maxim 1.500 de ore, pe când în cazul unui neon UV vorbim de aproximativ 10.000 ore. Mai mult decât atât, un neon consumă mult mai puțin decât un bec incandescent. Spre exemplu, un neon consumă doar un sfert din energia electrică necesară unui bec incandescent pentru a genera aceeași luminozitate. Motivul principal este faptul că în cazul becurilor incandescente, o mare parte din energia electrică se pierde sub formă de căldură.

Cu toate acestea, becurile incandescente continuă să fie preferate în locuințele personale deoarece emit o lumină mult mai caldă, determinând astfel și o atmosferă prietenoasă, și nu rece. Neoanele UV rămân totuși soluția numărul 1 pentru spațiile industriale sau clădirile de birouri. Cu toate acestea, neoanele au câteva dezavantaje pe care ar trebui să le iei în considerare.

Unul dintre aceste dezavantaje este faptul că neoanele tind să devină zgomotoase după un anumit timp și au tendința de a emite sunete intermitente sau continue. Acest lucru poate fi extrem de deranjant, mai ales într-o clădiri de birouri. Mai mult decât atât, neoanele UV au un timp de pornire mai lung. După cum ai observat poate, neoanele se aprind întâi intermitent, clipind timp de câteva secunde înainte de a rămâne aprinse. În plus, specialiștii susțin că neoanele UV nu furnizează un nivel optim de luminozitate decât după câteva minute bune de funcționare.

Un alt dezavantaj de luat în considerare este faptul că orice neon conține și o cantitate mică de mercur, ai cărui vapori pot fi extrem de toxici atât pentru persoane, cât și pentru mediul înconjurător. Mercurul poate provoca probleme grave de sănătate, motiv pentru care neoanele UV trebuie colectate urmărind niște proceduri extrem de restrictive, pentru a se evita problemele de contaminare sau poluare.

În concluzie, înainte de a opta pentru un bec incandescent sau un neon UV, cântărește foarte bine avantajele și dezavantajele fiecăruia!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *